.
Balu a suliban - Miklya Luzsányi Mónika

Balu a suliban - Miklya Luzsányi Mónika

  • 25.00 lej

„– Nem akarok iskolába menni! Utálom, mert Balunak hívnak.

Balunak? – kérdezett vissza anya. – És az miért rossz?

Mert kiröhögnek! – válaszolta sértődötten a kisfiú.

Hát, az tényleg rosszszólt közbe apa is –, de az az igazság, hogy ez a Balu név nagyon is illik rád. Mert pont az fejezi ki, mint amit a neved jelent.

Miért, mit jelent? – nyílt nagyra Bálint szeme.

– A Bálint név azt jelenti, hogy erős és egészséges. Pont úgy, mint egy medveborzolta meg fia kobakját apa.

Szóval, lehet, hogy nem is csúfolás a Baluszólt közbe anya is –, hanem becenév?

Az attól függ, hogy mondjákgondolkodott el Panni, mert bizony már őt is csúfolták nem egyszer.

– Meg attól, hogy te miként fogadod. Mert előfordul, hogy mások rosszat terveznek ellened, de Isten jóra tudja fordítaniválaszolta apa.”„Jóra fordítani, jóra fordítani… Könnyű azt mondani”mondhatja bárki. Bálint, vagyis Balu is ezt dörmögte az orra alá apa válaszára. És akkor már benne is vagyunk az etikai kérdések közepében: Mi a ? És mi a rossz? Mi múlik rajtam, mi múlik a társaimon, a környezetemen, az adott élethelyzeten? És mi múlik Istenen? Ha mindezekre keressük a választ, az élet sűrűjébe is belekerülünk. És kiderül, hogy az etika nem egy elvont elméleti tudomány, hanem az életgyakorlat maga. Az élet elidegeníthetetlen része, már kisiskolás korban is. Ezzel a szemléletmóddal ábrázolja Miklya Luzsányi Mónika Balu és nővére, Panni hétköznapjait és ünnepnapjait. Amiből természetesen nem maradhatnak ki a szűkebb és tágabb család tagjai, az osztálytársak és a barátok, sőt az állatok sem.

A huszonhét történet a 2013 őszén életbe lépő etika tanterv első osztályos élettémáira épül. Jól használható indukciós anyagként az iskolai feldolgozás során. De közös családi esték, áhítatok, együttolvasások idején úgyszintén. És a gyermek önálló olvasmányává is válhat, amikor már jól tud

Kapcsolodó termék(ek)